istorie, turism cultural, cultura, istorici, studii istorie istorie, turism cultural, discutii istorie, revista istorie, articole
istorie, cultura, forum istorie, turism cultural, articole istorie citate celebre

Cauta pe site

Utilizator


Parola uitata?

Trafic


Vizita Virtuala
Cartea virtuala - Expozitia Nationala din 1906

Intrarea in parcul Regele Carol IArhitectii Expozitiei au incercat sa realizeze un plan general si constructii care sa confere unitate, dispunere rationala si fermecatoare, in care vechiul si noul, stilul medieval romanesc si influenta occidentala sa se imbine armonios. Prin prezenta unor motive arhitectonice amintind de episoade din trecutul acestui spatiu se observa incercarea de a sublinia unitatea natiunii, istoria zbuciumata, existenta unei culturi vechi si importante. Exista motive de arhitectura romana
(ideea latinitatii), la fel cum se puteau intalni motive arhitectonice ale unor biserici si manastiri sau reproducerea cetatii lui Vlad Tepes de la Poenari.
Citeste mai departe...
 
Desfasurarea Expozitiei
Cartea virtuala - Expozitia Nationala din 1906

Inaugurarea Expozitiei Nationale la Arenele Romane, Romania Ilustrata, iunie 1906Initial, inaugurarea Expozitiei a fost programata pentru ziua de 10 mai 1906. Aceasta data a fost insa amanata succesiv pentru 3 iunie (aniversarea revolutiei de la 1848), apoi pentru 4 iunie, insa datorita vremii nefavorabile, o ploaie torentiala, festivitatea de deschidere a avut loc duminca 6 iunie 1906.

In opinia presei romane, inaugurarea a reprezentat "o mare si inaltatoare sarbatoare nationala, care va ramine nestearsa, in memoria miilor de romani, veniti din toate unghiurile"; un public numeros: "animatie neobisnuita, pe toate strazile, mii de oameni porneau pe cimpul Filaretului … circulatia pe 11 Iunie - Filaret era aproape imposibila" (Universul, 8 iunie 1906, p. 1). Parcul si principalele strazi ale orasului erau impodobite cu drapele tricolore. Nu lipseau nici florile. Pe stalpii din incinta parcului se intalneau pancarde cu inscriptia "SPOR", prin care se dorea sa se aminteasca de originea latina a romanilor si abrevierea "SPQR" – Senatus populusque Romanus ("Senatul si poporul roman").

Citeste mai departe...
 
Aspecte privind taxele vamale si comertul intre 1450-1550 in Vama Caffa - Studiu
History Hit - History Hit Nr 1
Ruinele cetatii Caffa (orasul Feodosia de azi)De ce Caffa?! E prima intrebare care se poate ivi la citirea unui astfel de titlu. Poate chiar exista un dram de nenoroc pentru unele tinuturi! Sau poate doar un interes spre altceva decat pentru „o simpla” zona de vama. Revenind la problema noastra, cea a motivelor, trebuie amintit ca zona este interculturala si extrem de eterogena. Acesta este motivul central pentru care consider ca acest spatiu merita toata atentia.
Un argument, fie el cel mai intemeiat, nu e insa suficient. Crimeea din epoca medievala, din perspectiva economica, inseamna peste, piei, cereale, cai, sclavi, carne uscata, blanuri, miere, ceara, unt, iar lista poate continua. In plus aflam aici un nod ce leaga din antichitate drumuri comerciale precum cel de la Marea Baltica la Marea Neagra, cel care uneste China cu Europa (celebrul drum al matasii) sau cel care face jonctiunea cu drumul valaho-polonez prin Chilia si Cetatea Alba (Akkerman), cu gurile Dunarii si cu rutele spre Alexandria si Orientul apropiat. 
Citeste mai departe...
 
Traversarea Alpilor de catre Hannibal in scrierile lui Polybius si Titus Livius
History Hit - History Hit Nr 1

Traversarea AlpilorGermenii istoriei au aparut intr-o societate evoluata in care oamenii si-au pus intrebari si datorita necesitatii de a-si cunoaste trecutul.  Istoria inseamna cautarea trecutului pentru a ajunge sa intelegem prezentul, istoria reprezinta evolutie si progres.

Fara izvoarele scrise antice, razboaiele punice ar fi devenit mai mult o legenda, reprezentand inceputul expansiunii romane dincolo de Peninsula Italica. Hannibal ar fi ramas doar un indraznet cartaginez care a infrant cel mai expansionist popor al antichitatii, si asta chiar in patria sa. Polybius si Titus Livius sunt doi mari istorici ai antichitatii. Chiar daca din punct de vedere al cronologiei si al faptelor descrise, operele lor  se intersecteaza in numeroase puncte, identificam intre cei doi diferente la nivelul stilului, limbajului, o alta conceptie despre rolul istoriei. Nu in ultimul rand pe cei doi ii desparte aproape un secol si jumatate.
Citeste mai departe...
 
Contrareforma catolica din secolul al XVI-lea
History Hit - History Hit Nr 1
Papa Paul al III-Lea de Tiziano VecellioMiscarea de reforma care s-a produs in secolul al XVI-lea in interiorul Bisericii Catolice, ca reactie la reforma protestanta este cunoscuta sub numele de reforma catolica sau contrareforma. Cele doua reforme (protestanta si catolica) au un trunchi comun. Intinerirea Bisericii catolice si evolutia sa spirituala sunt operate in doua timpuri: cel al pre-reformei si perioada posterioara conciliului de la Trento (Jean Delumeau, Le catholicisme entre Luther et Voltaire, PUF, Paris, 1971, p. 33). Pe scurt, contrareforma a insemnat apararea credintei prin apologetica, printr-o reforma disciplinata si doctrinara, prin trezirea credintei si a elanului misionar (Andre Corvoisier, Precis d’histoire moderne, PUF, Paris, 1971, p. 79). Cu toate acestea, persecutiile in numele credintei au fost numeroase in ambele tabere. Reforma catolica a vizat pe de-o parte recucerirea cu ajutorul armelor a teritoriului trecut de partea Reformei protestante, pe de alta parte a fost o modalitate  de a (re)converti masele si de a-si exercita autoritatea asupra nehotaratilor. Notiunea de contrareforma semnifica dorinta deliberata de a face sa dispara protestantismul la nevoie cu ajutorul fortei.
Citeste mai departe...
 
Istoria alimentarii cu apa a orasului Bucuresti, 1859-1940
History Hit - History Hit Nr 1
Sacagiu in BucurestiAnul 1859, anul unirii Tarii Romanesti si a Moldovei, este un moment important al istoriei romanilor cu multiple consecinte pentru viitor. Epoca lui Cuza consolideaza pozitia orasului Bucuresti drept capitala tarii. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea apa murdara a Dambovitei sau a fantanilor reprezinta sursa de apa de baut a bucurestenilor. Obtinerea apei potabile de buna calitate devine un obiectiv al municipalitatii capitalei, materializat insa greu si intr-o durata de timp indelungata.
 
In deceniile sapte si opt municipalitatea Bucurestiului realizeaza planul general de lucrari edilitare: pavarea strazilor, rectificarea si adancirea cursului Dambovitei, asigurarea apei potabile de buna calitate. Alimentarea cu apa potabila a capitalei face obiectul mai multor proiecte si licitatii: in 1869 sunt discutate propunerile inginerului Fraycinet, in 1872 este dezbatut de catre Consiliul Comunal un proiect al inginerului francez Charlier (F. Georgescu, A. Cebuc, P. Daiche, Probleme edilitare bucurestene, Bucuresti, 1966, p.40). In acelasi an, Primaria organizeaza o licitatie dupa planurile inginerului german Lindley. Cu toate ca existau mai multi ofertanti, nu a fost ales nici unul. In anul 1875 consiliul comunal insarcineaza cu intocmirea unui plan Societatea Cailor Ferate Romane, condusa in acel moment de inginerul Guilloux. Aceasta societate urma sa intocmeasca un proiect complet pentru alimentarea cu apa a Bucurestiului, proiect finalizat in 1876. Lucrarile urmeaza a fi executate de catre Societatea Cailor Ferate Romane. Planul inginerului Guilloux prevede aducerea apei din Dambovita in aval de Bucuresti, la Lungulet (27,5 km amonte de oras) si purificarea apei printr-o galerie, ce urma a indeplini rolul de filtru. De aici apa urma a pleca spre doua rezervoare ce trebuiau sa fie construite unul pe Soseaua Kiseleff (capacitate de 6000 mc), iar celalalt  pe dealul Spirii ( capacitate 6000 mc). Reteaua de distributie ar fi avut 101839 m iar proiectul era prevazut a costa  costa 10,5 milioane lei (M. Tarna, Alimentarea cu apa potabila si amenajarea sistemului de canalizare in Bucuresti, in "Materiale de istorie si Muzeografie", XII, 1997, p.114). Datorita Razboiului de Independenta lucrarile sunt intrerupte.
Citeste mai departe...
 
Sistemul politic francez (1815-1848)
History Hit - History Hit Nr 1

Louis XVIII, pictura de Francois Gerard In 1815, Franta  din punct de vedere politic, social, economic este divizata in doua tabere. Cele doua tendinte  se manifesta prin  divizarea populatiei: cei care doresc  sa pastreze cuceririle revolutiei si cei care se pronunta pentru o intoarcere la "l’Ancien Regime". Restauratia urmeaza ca regim politic Imperiului lui Napoleon Bonaparte. La baza Restauratiei se afla Charta acordata in anul 1814 de regele Ludovic al XVIII-lea (1814-1815, 1815-1824) poporului francez, un compromis intre „Ancien Regime” si mostenirea revolutionara. Viata politica franceza se organizeaza in jurul regelui si al celor doua camere: Camera Pairilor si Camera Deputatilor. In aceasta perioada principalele curente politice sunt reprezentate de liberali si de ultra-regalisti.

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, in Franta se constituie asociatii politice  ce anunta partidele moderne. Istoriografia franceza foloseste termenii „le parti ultra” sau „le tiers parti” , dar acesti termeni  nu trebuie sa ne induca in eroare.  Notiunea de partid nu are acelasi inteles la inceputul secolului al XIX-lea, cu ceea ce  reprezinta astazi acest termen. Benjamin Constant defineste in 1816, cuvantul partid astfel: „o reuniune de oameni care profeseaza o aceeasi credinta, o aceeasi doctrina politica” (H. Neant, La politique en France, Hachette, Paris, 1996, p. 186). Doar in secolul al XX-lea se ajunge ca un partid sa aiba patru caracteristici: o organizare durabila, o reprezentare la nivel national, dorinta de a prelua puterea si de a o exercita, grija de a obtine sprijin popular (Neant,  p. 186).

Citeste mai departe...
 
Epopeea lui Ghilgames
History Hit - History Hit Nr 1
Epopeea lui GhilgamesElement definitoriu al fiintei umane este si creatia. Insa nu oricine poate sa creeze lucrari literare care dupa mii de ani sa-si mentina prospetimea artistica, valoarea si placerea de a fi citite sau ascultate. Cu toate acestea, locuitorii „tarii dintre rauri”, tinutul minunat si misterios dintre Tigru si Eufrat, au reusit. Cine nu-l proslavea in Mesopotamia, si nu numai, pe eroul Ghilgames, conducator legendar al cetatii Uruk? Epopeea lui Ghilgames este creatia sumerienilor, insa aceasta a depasit granitele spatiale si temporale ale regatului sumerian. Au fost descoperite diferite versiuni ale epopeei in mai multe limbi: sumeriana, hitita, neobabiloniana.

In jurul anului 1850 Austen Henry Layard si Hormuzd Rassam au inceput explorarea la Ninive a palatului lui Senacherib (704 -681 i.Chr.). Surpriza acestor sapaturi a constituit-o descoperirea a aproximativ 25.000 placi si parti de placi alcatuind biblioteca marelui rege Assurbanipal (668-627 i.Chr.). Placile erau din pamant ars, scrise cu caracter cuneiform in limba assiriana, cat si neobabiloniana si cuprindeau descrieri ale razboaielor si faptelor vitejesti ale regilor si imparatilor assirieni si babilonieni, opere literare, insemnari astronomice, diverse acte. "Regele lumii" - regele Assiriei - adunase in biblioteca sa toate operele literare si stiintifice cunoscute in acele timpuri, aproape 1500 de titluri.

Citeste mai departe...
 
Reclame la crema, pudra si sapun la inceputul sec. XX
Istoria prin presa de altadata - Istoria publicitatii
Acest studiu de caz se va centra pe analiza campaniei publicitare a produselor "ISIS" -crema, pudra si sapun -, o campanie de tip episodic derulata de fabrica "Stella" incepand cu anul 1915. Produse purtand marca acestei fabrici se gaseau pe piata si inainte de acest an, fapt dovedit de numeroasele reclame pe care le-am intalnit in cadrul acestui demers. Astfel, "Stella" se prezenta ca "prima fabrica cu vapor de sapun, parfumerie si luminari de stearina" ("Adeverul", nr. 5536, 4 ianuarie 1905, p. 3), premiata la Expozitia Universala de la Paris din 1900 si furnizoare a Casei Regale, recomandand publicului o gama variata de sapunuri "de toalete si de parfumerie, specialitati de sapun de cocos, sapun transparent", "Sapun fin de toaleta, No.651 Sapun de familie, No. 415 Sapun de glycerina, Sapun de ras excelent pentru obraz" etc. Ceea ce deosebeste campania din 1915 de modul de promovare al produselor din perioada anterioara consta in faptul ca acum mesajele sunt axate pe calitatile simbolice ale produselor care impun astfel anumite valori si ierarhizari sociale, aspectul utilitar al acestora reducandu-se la precizari de genul: "Sunt Cele Mai Higienice si Neintrecute Pentru Infrumusetarea Tenului" ("Dimineata", nr. 3923, 4 februarie 1915, p. 4), motiv pentru care acesta dobandeste un rol secundar in constructia mesajului.
Citeste mai departe...
 
Tache Rusescu sau sufletul comertului cu vorbe
Istoria prin presa de altadata - Istoria publicitatii

Piata in Bucuresti la inceputul sec. XIX, carte postalaPentru omul de astazi prins in stresul activitatilor cotidiene care-l solicita din ce in ce mai mult, timpul liber devine o prioritate mereu amanata si pe deplin consumata atunci cand se produce. Atat societatea consumerista si globalizatoare a inceputului de secol XXI, cat si societatea sfarsitului de secol XIX careia de abia ii fusese eliberata reteta consumului si care cultiva individualizarea prin intermediul natiunii, retin fara rezerve legea fizicii conform careia viteza reprezinta raportul dintre distanta si timp. Istoria a nuantat cele trei variabile ale legii enuntate (d, v, t), determinandu-le sa varieze si mai mult in decursul secolului XX. Daca astazi, viteza este mult prea mare si timpul prea scurt, la sfarsitul secolului XIX coordonatele erau inversate: viteza era prea mica si timpul mult prea mare. In urma unui banal calcul matematic observam ca nu doar distanta trebuie revizuita si regandita, ci si activitatile omului, aspect valabil indiferent de perioada pe care am aduce-o in discutie. Chiar daca astazi utilizarea notiunii de timp liber poate fi aplicata si locuitorilor din mediul rural, pentru sfarsitul secolului al XIX-lea, notiunea este una exclusiv citadina.
Citeste mai departe...
 
Alba Iulia 1 Decembrie 1918 in presa din Vechiul Regat
Istoria prin presa de altadata - Istorii uitate

IzbandaDupa patru ani de lupte si privatiuni, prin semnarea la 29 octombrie/11 noiembrie 1918 a armistitiului de la Compiegne, primul razboi mondial se incheie, cel putin ostilitatile. Impactul acestei conflagratii este imens, totusi pentru locuitorii tarilor europene implicate in conflict pacea nu semnifica si sfarsitul problemelor lor. In plan politic, dispar in Europa imperii multinationale, apar noi state, conceptul de auto-determinare a popoarelor devine cel putin in teorie baza noii lumi, iar razboiul civil face ravagii in fostul imperiu tarist.

Pentru romani anul 1918 semnifica in primul rand Unirea, crearea Romaniei Mari. Unirea provinciilor romanesti a fost o consecita a razboiului, insa forta armelor nu a fost factorul dominant, existand o reala dorinta de unire cu statul roman a majoritatii populatiei din Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Partium.

Citeste mai departe...
 
Bucuresti, martie 1906 - lupte de strada in numele limbii romane
Istoria prin presa de altadata - Istorii uitate

Beraria Cooperativa, Tara, 19 martie 1906, p. 1.Istoria si limba se numara printre principalele avutii ale unui popor, constituind si un punct sensibil pentru fiecare dintre noi, o amprenta identitara, si de multe ori un teren propice al divergentelor dintre diferite grupuri sociale, religioase, etnice, etc. Acum o suta de ani, in Romania inceputului de secol XX, existau voci care invocau apararea culturii romane si a viitorului acestui neam nu numai de analfabetism, ci si de subcultura si de uitarea limbii romane, in acest ultim caz mai ales de catre elita tarii. Manifestatiile zgomotoase care de multe ori degenereaza in lupte de strada nu pot fi cauzate doar de revendicari de ordin economic, social sau politic, de multe ori revendicarile culturale si nationale sunt mult mai radicale si cu rezultate mult mai dezastruaose. Acum mai bine de un secol, functia jucata de telenovela azi apartinea (romanului) foileton, publicat periodic, pe episoade, de obicei in josul paginii, a ziarelor epocii si de asemenea vodevilurilor (specie de comedie usoara in care sunt intercalate cuplete). Pe de alta parte, rolul jucat astazi de limba engleza apartinea inca la inceput de secol XX limbii franceze, care desi  nu mai avea aceeasi vitalitate si forta ca in epoca luminilor ramanea in continuare limba elitei culturale si a diplomatiei.

Citeste mai departe...
 
Traditie si Istorie. Jocul cu Trecutul
Cartea virtuala - Expozitia Nationala din 1906

Carol ISerbarile jubiliare au avut ca principal scop cinstirea si glorificarea regelui Carol I si domniei sale de 40 de ani. In Expozitie erau prezenti principalii eroi ai poporului roman, acoperind 18 secole de istorie. Personajele simbol erau Carol I si Traian, in jurul carora se mai aflau si alte personalitati: domnitori, oameni politici, etc. Discursul identitar al Expozitiei era construit pe baza a doua din momentele aniversate: 106 si respectiv 1866. Aceste doua date erau considerate a fi cele doua mari intemeieri: Neamul Romanesc si Regatul (BOIA, p. 241). Asocierea lui Carol I cu Traian prin prisma aniversarii comune poate fi intamplatoare, insa a devenit o modalitate de a contura calitatile poporului roman si ale conducatorului ei. Exista incercari de a apropia viata si activitatea regelui Carol I cu a imparatului roman. Daca Traian era cel datorita caruia s-a format poporul roman, Carol I era considerat a fi creatorul Romaniei moderne. Carol I nu trebuia sa fie cu nimic mai prejos decat predecesorul sau. Asemenea lui Traian, Carol I a venit de la varsarea Dunarii, parcurgand aproximativ acelasi traseu. Spre deosebire de imparatul roman, printul german a ramas in noua tara, ridicand-o in randul statelor independente europene.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>